Az Ehinacea jótékony hatásai

Úgy gondolom ezekben a vírusos időkben keveset beszélünk azokról a dolgokról, melyek segítik az immunrendszerünket. Az ilyen egyik hatékony ‘fegyver’ nem más mint az ehinacea.

Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy segít leküzdeni a különféle fertőzéseket és a vírusokat is. Sőt, 14 kutatás állítja, hogy az ehinacea 50%-kal csökkenti a megfázás valószínűségét vagy ha már megfáztunk, akkor lerövidítheti a megfázás időtartamát nagyjából másfél nappal.

Azonban ezek a tanulmányok nem bizonyítják, hogy ténylegesen van-e hatása az egyszerű megfázásra, viszont a megelőzésben mindenképpen sokat segíthet nekünk.

Na de nem csak az immunrendszerünk miatt lehet érdekes az ehinacea. Kutatások kimutatták, hogy az ehinacea kivonat elnyomja a szénhidrát emésztő enzimeket, ezáltal segít csökkenteni a vérbe jutó cukor mennyiségét. Tehát kedvező hatással lehet a vércukorszintre is.

Más kutatások pedig kimutatták, hogy az ehinacea kivonat érzékenyebbé tette a sejteket az inzulin hatásaival szemben, úgynevezett PPAR-y receptorokat aktiválva.

Ezek a receptorok eltávolítják a felesleges zsírokat a vérben, ami tulajdonképpen az inzulinrezisztencia kockázati tényezőjét jelenti.

Ennek ellenére az ehinacea vércukorszintre gyakorolt hatására emberi kísérleteket még nem végeztek.

A szorongás sajnos elég gyakori probléma manapság. Kutatások során kiderült, hogy az ehinacea olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkenthetik a szorongás érzését. Ilyen vegyületeket a rozmarinsav, alkamidok és a koffeinsav. Eregeken vizsgálták ezt a hatást, és kiderült, hogy 5-ből 3 esetben segített csökkenteni a szorongást.

Egy másik kutatás pedig megállapította, hogy az angustifolia kivonat segített csökkenteni a szorongást nem csak az egereknél, de az embereknél is. Azonban eddig még nagyon kevés kutatási eredmény áll rendelkezésünkre, sokkal többre lenne szükség hozzá, hogy elkezdjék az ehinaceát javasolni a szorongási problémák kezelésére.

Lehetnek néhány esetek, amikor mellékhatásokat tapasztalhatunk, ilyenek lehetnek például: kiütés, viszketés, hányinger, gyomor panaszok. Azonban kúraszerűen nyugodtan alkalmazhatjuk, hiszen jótékony hatása eléggé közismert. Van például egy olyan grapefruit csepp is, ami tartalmazza ezt az ehinaceát, érdemes kipróbálni, hiszen a grapefruit csepp is közismert immunerősítőként.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/echinacea#dosage

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: