Diéta vagy életmódváltás?

Ha valaki szeretne egy fogyni, nem számít, hogy sokat vagy keveset, nagyon fontos, hogy  megfelelő étrendet kövessen. Az emberek szeretik diétának nevezni és a diétát azonosítani az éhezéssel, pedig nem erről van szó. Én jobb szeretem, ha életmódváltásról beszélünk, hiszen a diétáról mindig az jut eszünkbe, hogy koplalni kell és rengeteg olyan ételt enni, amit máskor nem szoktunk enni és nem is akarunk.

Úgy gondolom, ha valaki szeretne súlyt veszíteni elengedhetetlen, hogy változtasson az étkezi szokásain. Természetesen mindenki más, éppen ezért mindenkinek fontos a személyre szabott étrend kialakítása. Mielőtt viszont ebbe belemennénk beszéljünk egy kicsit az életmódváltás pszichológiai tényezőiről. Bizony, hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy el sem kezdjük, de már fel is adtuk. Vajon mi lehet ennek az oka? Személy szerint, amikor elkezdtem ezt az egészet az eleje iszonyúan nehéz volt, hiszen nem voltam hozzászokva, hogy mindent ki kell számolnom, ki kell mérnem az ételeimet és természetesen mindig magamnak kell elkészíteni ezeket, tehát az elején nem megyünk étterembe, nehogy kísértésbe essünk például. Rohanó világunkban már nagyon nehéz mindig az, hogy folyamatosan főzzünk magunknak, minden percünket kiszámoljuk, hiszen dolgozunk, menni kell a gyerekekért, esetleg őket is vinni edzésre, valamint még a saját magunk edzésére is tudjunk időt szakítani. Igen, nagyon nehéz és hatalmas önfegyelem, korán kelés és rengeteg áldozat szükséges sokszor, hogy ezek a dolgok sikerüljenek. Viszont azt tudnunk kell, ha szeretnénk belevágni, akkor érdemes az egészet lépésről lépésre megtervezni, hiszen a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy miért is kezdtünk bele az egészbe és nagyon hamar feladhatjuk.

  • Tűzzünk ki célokat: 2kg, 3 vagy esetleg 10-20. Nem számít, a lényeg, hogy gondoljuk át mit szeretnénk és fókuszáljunk a célok megvalósítására.
  • Nem szabad gyors eredményre számítani: Igen, rengeteg olyan cikket olvashatunk manapság, hogy ezek az úgynevezett csodaszerek segíteni fognak abban, hogy valaki le tudjon fogyni. Elárulom, ezek a csodaszerek nem léteznek. A csoda ott van bennünk és magunknak kell elérni és megküzdeni az eredményekért, viszont ez időbe fog telni és nem történik meg egyik napról a másikra.
  • Fontos a fokozatosság: Azt javasolnám, hogy ne kezdjünk egyik napról a másikra nagyon szigorú diétákba. Itt is nagyon fontos a fokozatosság, viszont meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy el tudjunk indulni a jó irányba. Pédául első lépésként csökkenthetjük a szénhidrát bevitelünket.
  • Álljunk ellen a kísértésnek: Bizony lesznek olyan napok amikor könnyebb, viszont lesznek olyan napok is amikor nagyon nehéz, főleg az elején. Ha például ott a család, aki esetleg teljesen máshogy étekezik mint mi. Napi szinten rengeteg kísértésnek leszünk kitéve a boltban, a munkahelyen vagy akár ha elsétálunk a helyi étterem előtt. Itt kell nagyon odafigyelni és emlékezni arra, hogy miért is vágtunk bele. Vannak olyan tippek, amikkel lehet ezeken a kísértéseken csökkenteni, például együnk mielőtt bevásárolni megyünk, mert akkor tutira nem kerül olyan dolog a kosarunkba, aminek nem kellene például egy gyors csoki.
  • Legyen az étrendünk változatos: Ki akar mindig csak csirkét enni bulgurral? Bizony nagyon kell figyelni arra, hogy változatosan készítsük el ételeinket, mégha az időnk nem is mindig engedi ezt, de igyekeznünk kell arra, hogy megtervezzük előre még a bevásárlás előtt, hogy miket szeretnénk enni, mi az amit a diétánk enged és ezeket az alapanyagokat vásároljuk meg. Ha már van otthon minden ami az adott étel ekészítéséhez szükséges már nem is hangzik annyira szörnyen a dolog. 
  • Szokások átalakítása: Minden csak megszokás kérdése, tartja a mondás. Nincs ez másképp az életmódváltásnál sem. Eddig megszoktunk valamit, ami valószínűleg nem vált be a szervezetünknek, éppen ezért új szokásokat kell kialakítanunk. Ha sikerül átalakítani egy picit a napunkat és igazodni új életvitelünkhöz, akkor már csak idők kérdése és ez lesz a természetes számunkra. Ne adjuk fel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: